Forfatter til ny eventyrbog om kampsport: Uden tai chi ville jeg ikke være her

Kampsport er meget andet end fysisk træning. Det kan 37-årige Mikkel Capion bevidne. For ham har træningen været altafgørende, ja nærmest livreddende efter en svær opvækst med en sent opdaget autismediagnose.

Han udgiver nu en eventyrbog, som er inspireret af hans store interesse for kampsport og de filosofiske tanker, der ligger bag den. Nogle af elementer i bogen udspringer af de udfordringer han har haft i forhold til autismen og i hans søgen efter at finde en vej igennem disse forhindringer.

"Faar, hvordan fungerer møller? Og hvad med strøm, hvordan fungerer det?" Allerede inden han var begyndt i børnehaven, var det spørgsmål af den slags, som Mikkel Capion stillede sin far - og alle andre, der kunne levere et godt svar. Og interessen for - eller måske rettere passionen for - alt, der har med energi at gøre, er der stadig. Ja faktisk, så debuterer Mikkel inden længe som forfatter til en eventyrbog om kampsport og de indre energier. For, ja, de to ting har rigtig meget med hinanden at gøre. Men mere om det lidt senere.

Kampsport blev redningen i en svær opvækst

Mikkel Capion er 37 år i dag og bor på et botilbud for mennesker med autisme, lige uden for Silkeborg. Diagnosen autisme fik han som 23-årig efter en svær skolegang og en ungdom præget af oplevelsen af ikke at blive forstået og skulle passe ind i rammer, der ikke var egnede til ham.

Allerede i 5. klasse begyndte Mikkel at træne kampsport – i første omgang karate og taekwondo og andre typer kampsport. Træningen fik hurtigt en central rolle i hans liv, og var med til at bringe ham igennem nogle svære år – specielt midt i 20´erne. Om det siger han:

- Jeg tror ikke, at jeg havde eksisteret i dag, hvis det ikke var for tai chi. Det var den største kamp i mit liv, depressionen, og man kan sige at tai chi var en pause fra depressionen. Et sted, hvor jeg kunne slappe af. Et sted hvor man bare kan være, i øjeblikket.

Det handler om at gå med energien

Og hvor nogle ser kampsport udelukkende som fysisk træning og selvforsvar, så er det for Mikkel mere en spirituel og mental tilgang til livet. Noget som udgør en helt central del af hans liv og som præger alt han gør:

- Mange har set mig som martial artist. Men det kan næste ikke komme længere væk fra det. Det handler om at gå med energien – i alle ting i livet. Også når man foretager en helt banal handling som at åbne en dør, fortæller han.

Tai chi har samtidig hjulpet Mikkel med at forstå sig selv som autistisk menneske:
- Hvis man lytter efter, lytter indad i sindet, så er alt det basale der allerede. Man skal turde grave lidt dybere, fortæller han.

Fortælling om en kampsportsdukke der giver børn mod og håb

Men nu til Mikkels bog, som udkommer midt i juli måned: Bogen handler om en gammel kinesisk kampsportsdukke, der længe har været gemt af vejen på et loft.

Dukken bliver fundet af nogle børn og bliver stærkere og stærkere dag for dag og udvikler nye evner, som ikke er af denne verden. Børnene bliver trænet af dukken og får gradvist en mental styrke og tro på sig selv, som giver dem mod til at forsøger at ændre på forholdene i deres skole, hvor der er store problemer.

Og skulle nogle mene, at Mikkel har lånt idéen til bogen fra "Anden", Anders Mattesens fortælling om Ternet Ninja, så kan de godt tro om igen. For idéen til bogen dukkede op i en drøm for mange år siden:

- Jeg får en drøm om den her dukke, og jeg har en fornemmelse af noget meget antikt, jeg har rørt ved. At jeg er stødt på et eller andet som ikke er ældet. Jeg vidste det var vigtigt at fastholde og måtte skrive drømmen ned i blinde med det samme, fortæller Mikkel.

Meditativt og afhængighedsskabende at skrive

Bogen har været undervejs i mange år, men det blev pædagog Anders Tollund Christensen, fra Gødvad Beskæftigelse og Uddannelse, som til daglig samarbejder med Mikkel, der gav det afgørende puf, som førte til et færdigt manuskript.

Og efter nogle forgæves henvendelser til en række forlag, var der pludselig et positivt svar var forlaget Mellemgaard.
- Det er lidt svært det med følelser, lyder Mikkels svar på spørgsmålet om, hvad han følte, da svaret fra Mellemgaard kom. Men at skrivningen gør gode ting for ham, er der ingen tvivl om:

- Når jeg skriver, er jeg mindful. Hvis jeg er træt, inden jeg går i gang med at skrive, ja så er jeg frisk bagefter. Den bog jeg skriver på nu (et juleeventyr, red.) er nærmest afhængighedsskabende. På et tidspunkt skrev jeg 6 timer uafbrudt. Det er en slags meditativ tilstand, hvor jeg ikke ved, hvad der sker de næste fem minutter, men jeg ved overordnet hvilken vej jeg skal gå, fortæller han.

"Dukken" udkom på forlaget Mellemgaard i juli 2021.

Om Mikkel

  • Er 37 år
  • Er vokset op i henholdsvis Gylling og Odder og bor i dag i et botilbud for voksne med autisme i Gødvad
  • Er aktiv tai chi træner
  • Er aktiv i en lokal rollespilsklub i Silkeborg, hvor han ind imellem er gamemaster
  • Er allerede i gang med bog nr. 2, et juleeventyr: “Det magiske hjerte”
  • Arbejder med planer om at skabe sig selv en rolle som "oversætter" i kommunikationen mellem autister og NTére (NT står for neurotypisk: Mennesker der ikke har autisme, red.), fordi han er god til at se, hvor det kan gå skævt i kommunikationen mellem dem.

Kontakt

Kommunikationsmedarbejder

Dorte Hangst

Tlf.: +45 2938 8999
Skriv til Dorte