Aktivitets- og samværstilbuddet hos Hinnerup Beskæftigelse og Uddannelse (HBU) består af to forskellige afdelinger. Den enkelte vil som udgangspunkt være tilknyttet enten HBU Værkstedet eller HBU Storegade, som begge er placeret i Hinnerup midtby tæt på tog og bus.
Formål
Formålet med HBUs § 104 aktivitets- og samværstilbud er at opretholde eller forbedre de personlige færdigheder og livsvilkår for den enkelte, og derigennem skabe øget livskvalitet.
Indholdet bestemmes i samarbejde med den enkelte med afsæt dennes forudsætninger og ønsker til fremtidig meningsfuld beskæftigelse, aktiviteter og samvær, og beskrives gennem fastsættelse af mål og delmål.
Der tilbydes i HBU varierende støttetilbud med individuelle udviklingsmuligheder og grundlag for en tryg og meningsfuld hverdag. Kerneopgaven er, at tilbyde og videreudvikle de mest optimale rammer for trivsel, udvikling og forandring til voksne med autisme. Ved indskrivning tilknyttes altid en fast medarbejder.
Aktivitets- og samværstilbuddet tilrettelægges i tæt samarbejde med den enkelte med udgangspunkt i:
- Den enkeltes motivation og ønsker
- Den danske kvalitetsmodel
- Kommunens bestilling
- Aktuelle kompetencer og forudsætninger hos den enkelte
HBU Værkstedet
HBU Værkstedet tilbyder aktivitets- og samværstilbud efter Servicelovens § 104 og ligger placeret på samme matrikel som vores interne botilbud Trekløveret og Kollegiet Hinnerup under Specialområde Autisme.
Målgruppe
Tilbuddet på HBU Værkstedet er rettet mod voksne (18-65 år) med autismespektrumforstyrrelse samt nedsat psykisk funktionsevne som fx lettere til moderat kognitiv funktionsnedsættelse og/eller komorbiditet. De har typisk et funktionsniveau, der gør at de selvstændigt eller med lettere støtte kan indgå i et beskæftigelsestilbud med andre.
Rammer
De fysiske rammer på HBU Værkstedet rummer 5 forskellige værksteder med egne pladser, kantine, mindre industrikøkken og stor sal. Af udendørsarealer er der træværksted, trækløvningsområde, maskin- og redskabsgarage, drivhus, blomstereng, bålplads.
På hver af de fem forskellige værksteder - tekstil, læder, træ, metal og multi, kan man veksle mellem forskellige typer af opgaver, der altid tilpasses den enkeltes forudsætninger. Flere gange om ugen er der aktiviteter på tværs af værkstederne. De er med til at skabe et rum for fællesskab uden for deres egne værksteder.
Indhold og aktiviteter
På HBU værkstedet består tilbuddet af forskellige former for aktivitet og samvær inden for følgende områder:
- Selvforståelse
fx trivselssamtaler, LA2U, mestring og strategier, autismeviden, mentaliseringskursus og energiforvaltning.
- Selvstændighed og hverdagsliv
fx nem og sund madlavning, indkøb, seksualundervisning, rollen som samfundsborger
- Krop og bevægelse
fx sundhedsfremmende tiltag som mindfulness, gymnastik, fitness, cykelture
- Fællesskaber og samvær
fx kort/brætspil, højtlæsning, quizzer, banko, onsdagscafé, "Club Charlie", fælles ture ud af huset og fastholdelse af forskellige traditioner
Udover ovenstående tilbydes der med udgangspunkt i den enkeltes forudsætninger, ønsker og behov:
- Serviceopgaver
fx tøjvask, opvask, rengøring, borddækning, madlavning, kaffe/te-brygning
- Udendørsaktiviteter
fx gåture, bål og bålmad, trækløvning, græsslåning, hækkeklip, lugning af ukrudt, ture til genbrugspladsen
- Kreative aktiviteter
fx maling, perler, træarbejde, læderarbejde, tekstilarbejde
- Udflugter
fx spejderhytte, Ørnereden, handicapfestival
- Årstids- og højtidsbestemte aktiviteter
fx julefrokost, julebod, fastelavn, motionsdag
HBU Storegade
HBU Storegade tilbyder aktivitets- og samværstilbud efter Servicelovens primært under § 104 og ligger placeret få hundrede meter fra henholdsvis vores interne botilbud Kollegiet og tæt på stationen i Hinnerup.
Målgruppe
Tilbuddet hos HBU Storegade er rettet mod voksne (18-65 år) med autismespektrum forstyrrelse, evt. komorbiditet og normal IQ. De, der kommer I HBU Storegade er både fra Kollegiet i Hinnerup og fra andre steder i Østjylland og har alle en lyst til at indgå i et beskæftigelsestilbud sammen med andre.
Rammer
De fysiske rammer på HBU Storegade rummer et fælleslokale, et lokale med egne arbejdspladser, et undervisningslokale, køkken og samtalelokaler. Der er mulighed for at veksle mellem aktiviteter i de forskellige rum i det omfang, der passer den enkelte. Der tilbydes fælles ture ud af huset, som bidrager til et kendskab og fællesskab omkring, hvilket muligheder og fællesskaber der findes i nærområdet og i Østjylland.
Indhold og aktiviteter
Tilbuddet i HBU Storegades aktiviteter bliver løbende tilpasset i forhold til den enkelte og den aktuelle gruppes interesser. Der kan efter aftale tilbydes 1:1 aktiviteter, der altid har til formål at skabe en relation og udvikling gennem aktiviteten og for derigennem på sigt blive en del af de fælles aktiviteter.
I HBU Storegade tilbyder vi blandt andet følgende indhold og aktiviteter:
- Selvforståelse
fx trivselssamtaler, LA2, mestring og strategier, autismeviden og selvforståelse, autistiske rollemodeller, mentaliseringskursus og energiforvaltning.
- Selvstændighed og hverdagsliv
fx madlavning, indkøb, seksualundervisning, selvtransport, bo-selv, brug af Borger.dk, budgetlægning
- Krop og bevægelse
fx sundhedsfremmende tiltag som mindfulness, yoga, fitness, mountainbike, gåture i naturen
- Fællesskaber og samvær
fx HBU-rådet, spil, fælles spisning, VR/Playstation/Nintendo, film, bål, Street Food, AROS, strandtur, vinterbadning, svømmehal, bowling m.m.
Udover ovenstående tilbydes der med udgangspunkt i den enkeltes forudsætninger, ønsker og behov:
- Undervisning
fx samfundsfag, matematik, dansk, engelsk, tysk
- Kreative aktiviteter
fx tegning, maling, perler, diamond art, foto
- Praktik
Længere eller korterevarende praktik. Der kan være mulighed for ansættelse i job med løntilskud (skånejob)
- Årstids- og højtidsbestemte aktiviteter
fx julefrokost, påskefrokost, fastelavn, Halloween, deltagelse i valg
Ud af isolation
HBU Storegade har særlig stor erfaring med, og viden om, at støtte mennesker, der inden opstart har været isoleret fra beskæftigelsesrettede aktiviteter uden for hjemmet. Her tilbyder vi et individuelt forløb, der tager udgangspunkt samarbejde, relationer, tempo, indhold og meningsfulde og motiverende aktiviteter.