Da Merete Krogh Larsen søgte jobbet som sygeplejerske hos SAU i Tørring, var det på anbefaling fra en tidligere kollega fra hjemmeplejen, som kort tiden inden var blevet ansat i et lignende job i Hedensted.

Men med den sendte ansøgning fulgte også en vis portion usikkerhed, for Merete Krogh Larsens vidste – efter eget udsagn – ikke ret meget om autisme. Men det er der nu blevet lavet grundigt om på, og om de autistiske mennesker, som hun nu dagligt er i kontakt med, siger hun:

- De er skønne! De er så forskellige, så ligetil. Her er der ikke noget, der bliver pakket ind, og så er jeg også blevet taget så godt imod af mine kolleger.

Dokumentation skal ikke være så firkantet

Samme kollegers reaktion på en af de første opgaver hun skulle løse, var dog kilde til en smule ny-i-job mavekriller. For når man nu skal være hende den trælse, der insisterer på, at medarbejderne skal dokumentere i sundhedsmodulet og Sensum, hvordan bliver det så modtaget? (Sensum er et it-system som benyttes til dokumentation på det specialiserede socialområde, red.).

- Jeg tror måske, at de syntes jeg var lidt irriterende i starten, fordi jeg kom og gav dem en ekstra opgave. Men jeg oplever, at det giver mening for dem. Jeg anstrenger mig også for at gøre det så enkelt som muligt for dem. Det er en af mine kæpheste – at det ikke skal være så firkantet.

Blandt hendes opgaver har også været indførelsen af FMK, Fælles Medicin Kort, som sikrer, at de praktiserende lægers ordinationer altid er tilgængelige og opdaterede på det enkelte bosted.

Velkomst med corona

Og selvom Merete Krogh Larsen kom med dét, der kunne opleves som ekstraopgave, så varede det dog ikke længe, før det blev klart, at det var godt at have en sygeplejerske i huset.

- Kort tid efter jeg blev ansat var der en borger og en medarbejder, som blev smittet med COVID-19, og jeg tror da, at skuldrene lige blev sænket en 10-20 centimeter hos ledelsen, da jeg kunne tage over i den situation, fortæller hun.

Der er ikke længere smittede i Tørring, men nu er det så til gengæld opgaven med at teste medarbejdere og at lære andre op i at teste, som står på hendes corona-opgaveliste.

Får spørgsmål fra borgerne

Merete Krogh Larsen har kontor i dét, der nok egentlig er tænkt som en entré, men er endt med at blive et hyggeligt lille hjørnekontor – komplet med udsigt gennem et glasparti ind til dagens gang i kollegiet i Tørring.

Her får hun nu og da spørgsmål fra borgere, som gerne lige vil spørge hende om noget. Fx om det gør ondt, når man skal vaccineres. Og specielt én oplevelse har understreget, at nu ved borgerne, at hende sygeplejersken kan man godt tale med:

- En dag, hvor jeg lige var kørt ind på parkeringspladsen og var på vej over på kontoret, blev jeg stoppet af en af borgerne. Han ville bare lige fortælle mig, at han havde besluttet sig for at blive vaccineret, selvom han var bange for det. Det gjorde mig så glad, for så ved jeg, at jeg er med til at gøre en forskel – og at borgerne ved, at de kan henvende sig til mig, fortæller hun og fortsætter:

- Der har selvfølgelige været en tilvænningsperiode, men jeg oplever nu oftere og oftere, at personalet fx spørger borgerne, om de må bede mig kigge på det, hvis der er noget der bekymrer dem. Jeg kan også hurtigt hjælpe med kontakten til egen læge eller sygehus, hvis situationen kræver det.

Mere plads til det pædagogiske arbejde

Og netop dét er ifølge Merete Krogh Larsen kernen i funktionen som sygeplejerske på et bosted

- Når jeg kan være med til at gøre noget lettere for borgerne og medarbejdere, fordi jeg har viden om og kendskab til sundhedsvæsenet og kan springe nogle af alle mellemregningerne over, så giver den her funktion så meget mening. Både fordi borgeren hurtigere får taget hånd om de sundhedsmæssige spørgsmål, men også fordi det frigiver tid til, at medarbejderne kan koncentrere sig om det pædagogiske arbejde.

En sparringspartner i hverdagen

Og spørger man en af hendes kolleger, der netop står for det pædagogiske arbejde, Dan Rez Tidemann, der er ergoterapeut, så kan han bekræfte, at det gør en stor forskel, at hun er blevet ansat:

- Vi bruger hende som sparringspartner i hverdagen, og så har det her i coronatiden været en kæmpe fordel, at hun kan stå for testning, og at hun har kunnet lære andre op i det, så vi kan blive teste her på stedet, Men det allervigtigste er for mig at se, at hun har stået for implementering af sundhedsmodulet, og at vi kan gå til hende, når vi har spørgsmål om det. Jeg har fx fået hjælp i forbindelse med udfyldning af oplysninger om en nyindflyttet borgere. 

Og ja, jeg synes helt sikkert, at hun er lykkedes med at gøre det på en god måde, som passer til vores funktioner i hverdagen. Jeg kan med sikkerhed sige, at havde det ikke været for Meretes tilgang til formidlingen af sundhedsmodulet, så tror jeg ikke. at vi i ligeså høj grad ville være i stand til at benytte det efter hensigten. Merete har stået til rådighed, været tålmodig og taget vores undrende spørgsmål seriøst.

Fakta om sygeplejefunktionen i Specialområde Autisme

Merete er en af 6 sygeplejersker ansat i Specialområde Autisme (i alt 6 sygeplejersker og 4 social- og sundhedsassistenter varetager opgaven som overordnet medicinansvarlig i SAU).  

De mødes jævnligt til netværksmøder for at dele viden og fx drøfte, hvordan bestemte retningslinjer skal tolkes og føres ud i livet, og indgår samtidig i et sundhedsnetværk med de øvrige overordnede medicinansvarlige i SAU.

Sygeplejerskernes opgaver er blandt andre disse: 

  • De overordnede medicinansvarlige sikrer, at borgerne bliver tilbudt støtte til at få et årligt sundhedstjek (sker hos egen læge)
  • Sikre at alle borgere får gennemgået deres medicin en gang om året
  • Undervise og oplære medarbejdere i sundhedsfaglig dokumentation
  • Undervise i medicinadministration
  • Ansvarlig for indførelse og lokal drift af Fælles Medicinkort
  • Daglig kontakt med samarbejdspartnere i sundhedsvæsenet
  • Sikre at afdelingen lever op til fælles regionale retningslinjer, lokale instrukser og lovgivning vedr. sundhedsfaglig indsats